Samenvatting Frankrijk-Belgie

Belgie

Frankrijk heeft zich maandag ten koste van België geplaatst voor de kwartfinales van het Europees Kampioenschap voetbal. Onder leiding van bondscoach Didier Deschamps wist het Franse team ondanks een matig optreden te winnen door een laat eigen doelpunt van de tegenstander: 1-0.

Het doorslaggevende doelpunt werd ongelukkig gemaakt door de Belg Jan Vertonghen, die vijf minuten voor het einde een schot van Randal Kolo Muani tegen zich aan kreeg, waardoor hij zijn eigen keeper passeerde.

Dit was de tweede keer dit toernooi dat Frankrijk profiteerde van een eigen doelpunt. Eerder in de groepsfase had Maximilian Wöber van Oostenrijk ook al in eigen net geschoten. Het enige andere doelpunt van Frankrijk tijdens dit EK kwam van een penalty door Kylian Mbappé tegen Polen.

Met deze overwinning is Frankrijk de eerste ploeg in de geschiedenis van het EK die de kwartfinales bereikt zonder een doelpunt te maken uit open spel in de eerste vier wedstrijden, wat iets zegt over het moeizame spel van de ploeg. Ondanks dat Frankrijk dominant was tegen België, was het spel niet vermakelijk voor het publiek.

In de kwartfinales zal Frankrijk de winnaar van het duel tussen Portugal en Slovenië treffen, die hun wedstrijd om 21.00 uur startten. België, dat op de laatste twee EK’s de kwartfinales bereikte, keert terug naar huis na een teleurstellend toernooi.

Het spel was moeizaam voor zowel België als Frankrijk. Voor het eigen doelpunt van Vertonghen, die daarmee de eerste Belg werd die een eigen doelpunt scoort op een EK, was het spel wisselvallig en niet van hoge kwaliteit. Beide teams zetten hun teleurstellende prestaties uit de groepsfase voort.

België experimenteerde met een nieuwe 4-4-2 opstelling, maar zag Frankrijk het meeste gevaar creëren voor de rust. Marcus Thuram miste een kopkans en later probeerden Aurélien Tchouaméni en een gemaskerde Mbappé tevergeefs van afstand te scoren.

Ook na de rust domineerde Frankrijk, hoewel België tegenstoten lanceerde. Yannick Carrasco werd op het laatste moment gestopt door Theo Hernández en Kevin De Bruyne’s poging werd gestuit door keeper Mike Maignan. Kort daarna bevestigde het doelpunt van Vertonghen de Belgische nederlaag. Dit was het negende eigen doelpunt van het toernooi, waarmee het record van elf eigen doelpunten van 2021 dichterbij komt.