Samenvatting Portugal – Slovenië

portugal

Cristiano Ronaldo mist penalty, maar bereikt toch met Portugal de kwartfinale van het EK

Op opmerkelijke wijze heeft Portugal zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK. Na een 0-0 stand volgend op 120 minuten spel, stal Diogo Costa de show in de beslissende penaltyserie door drie achtereenvolgende penalties te stoppen. Eerder had Cristiano Ronaldo al de aandacht getrokken door zijn emoties te tonen na het missen van een penalty.

Ronaldo in tranen na gemiste penalty

Tranen stroomden over Ronaldo’s wangen. Met een succespercentage van 85% op zijn carrière penalties, miste hij nu een cruciale penalty. Jan Oblak, de Sloveense keeper die Ronaldo vaak tegenkwam in de Madrileense derby tussen Real en Atlético, koos in de 105e minuut de juiste hoek en stopte zijn penalty.

ronaldo

Portugal en Slovenië scoorden beide niet in de verlenging, wat leidde tot de eerste penaltyserie van dit EK. Ronaldo scoorde deze keer wel, terwijl Josip Ilicic als eerste miste. Costa maakte vervolgens nog twee reddingen op de Sloveense penalties, terwijl Bruno Fernandes en Bernardo Silva wel scoorden. Dit leidde ertoe dat Slovenië uitgeschakeld was na zes penalties.

Terugblikkend op de voorgaande 120 minuten, was het duidelijk dat Portugal vastbesloten was om te winnen. Er waren enkele kansen, maar Slovenië kwam bijna niet in het spel voor. Opvallend in de eerste helft was Ronaldo die een tegenstander probeerde te passeren door de bal hoog te houden, wat direct met een duw beantwoord werd als teken van niet acceptatie.

Hoewel Slovenië wraakgevoelens had, werden deze niet duidelijk zichtbaar in het spel, dat over het algemeen weinig gevaarlijke momenten kende voor beide doelen. Ronaldo kreeg driemaal een vrije trap op veelbelovende posities, net buiten het strafschopgebied. Zijn eerste poging ging net over, de tweede werd gestopt door keeper Oblak, en zijn derde poging ging opnieuw over. In de 90e minuut had hij nog een goede kans met een harde schot, maar Oblak was goed gepositioneerd.

De grootste kans voor Slovenië tijdens de reguliere speeltijd kwam van Benjamin Sesko, die het doel van Portugal benaderde maar net naast schoot. Sesko had zelfs in de tweede helft van de verlenging de wedstrijd kunnen beslissen na een fout van Pepe, maar zijn schot werd gestopt door keeper Costa. Uiteindelijk moesten penalties de beslissing brengen.

Slovenië faalde bij de eerste drie penalty’s, terwijl Portugal deze alle drie benutte. Ronaldo scoorde als eerste voor Portugal in de strafschoppenserie, waarmee hij zijn verantwoordelijkheid nam na zijn eerdere misser tijdens de verlenging.

Door de foutloze reeks penalties van Portugal kon Ronaldo eindelijk opgelucht ademhalen. Gedurende de hele wedstrijd probeerde hij vanuit verschillende hoeken en posities te scoren, maar zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging lukte dit hem niet.

Portugal staat nu in de kwartfinale tegen Frankrijk.