Samenvatting Roemenië – Nederland

oranje

Nederland heeft zich ten koste van Roemenië geplaatst voor de kwartfinales van het EK, dankzij sterke optredens van Cody Gakpo en invaller Donyell Malen in München. Na een rustperiode en een wake-up call in de wedstrijd tegen Oostenrijk, toonde het team van bondscoach Ronald Koeman aanzienlijke verbeteringen.

Jerdy Schouten zette met een versnelling en een slimme pass aan Xavi Simons het spel op scherp, waarna Simons Gakpo bediende. Gakpo maakte optimaal gebruik van zijn kans door de Roemeense verdediger Andrei Ratiu te snel af te zijn en scoorde beheerst in de korte hoek, 0-1. Dit doelpunt kwam na een uitdagende start, waarbij Roemenië sterk begon en Nederland enige druk oplegde.

Na de openingstreffer domineerde Nederland, vooral over de rechterflank met Steven Bergwijn en Denzel Dumfries die effectief samenwerkten. Koeman’s keuze om Bergwijn op te stellen bleek een succes, wat Nederland meerdere kansen opleverde, hoewel niet alle direct tot doelpunten leidden.

In de tweede helft verhoogde Nederland het tempo met Donyell Malen als vervanger voor Bergwijn. Het team creëerde meerdere kansen en na een reeks gemiste mogelijkheden, waaronder een schot van Van Dijk tegen de paal, wist Gakpo opnieuw het net te vinden, hoewel dit doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd. Toch kwam de bevrijdende 0-2 er uiteindelijk via Malen, na nog een fraaie actie van Gakpo.

Malen verzilverde zijn prestatie door de score in de extra tijd naar 0-3 te tillen, wat de overwinning verzekerde. De solide verdediging en dynamische aanval, vooral aan de rechterkant en de vorm van Gakpo, waren veelbelovende tekenen voor de komende kwartfinale.