Gids voor de kwartfinales van de Copa America 2024

messi

De Copa America is aangekomen bij de kwartfinalefase en de meeste grote landen zijn nog steeds in de race met teams zoals Brazilië, Argentinië, Colombia en Uruguay.

De Verenigde Staten, die het toernooi organiseren, zijn uitgeschakeld en het is niet voor elk team soepel verlopen. Enkele underdogs zijn er ook in geslaagd een plek te verdienen in de laatste acht en zouden weleens voor verrassingen kunnen zorgen.

Copa America kwartfinalewedstrijden

Vrijdag (03:00 NL tijd): Argentinië tegen Ecuador| Argentinië wint na strafschoppen.

Zaterdag (03:00 NL tijd): Venezuela tegen Canada

Zaterdag (00:00 NL tijd): Colombia tegen Panama

Zondag (03:00 NL tijd): Uruguay tegen Brazilië

Bielsa heeft Nunez aan het scoren gekregen

Liverpool-aanvaller Darwin Nunez speelde een belangrijke rol in het behalen van de maximale negen punten in de groepsfase door Uruguay en het bereiken van de laatste acht.

Hij speelde in elk van hun drie wedstrijden, scoorde in de 3-1 overwinning tegen Panama en de 5-0 overwinning tegen Bolivia. Uruguay heeft een zware tegenstander in Brazilië, maar is technisch sterk onder voormalig Leeds-manager Marcelo Bielsa, met Real Madrid-middenvelder Federico Valverde die indruk maakt.

Uruguay versloeg de VS en schakelde hen uit in de groepsfase, een overwinning op Brazilië lijkt momenteel niet onmogelijk.

Kan Messi schitteren?

De Argentijnse superster Lionel Messi speelt mogelijk zijn laatste grote toernooi, maar worstelde met blessures in de groepsfase. De 36-jarige speelde in de overwinningen van Argentinië tegen Canada en Chili. Voor het eerst op een Copa America heeft Messi niet gescoord in de groepsfase, hoewel hij wel een assist leverde toen Argentinië Canada met 2-0 versloeg in hun openingswedstrijd en moest de wedstrijd tegen Peru missen vanwege een liesprobleem.

Maar Messi is terug op de training en de wereldkampioenen blijven de grote favorieten om de Copa America 2024. Tegen Ecuador, die ze in juni met 1-0 versloegen in een vriendschappelijke wedstrijd, wordt verwacht dat het team van Lionel Scaloni wint.

De grote vraag blijft: zal Messi eindelijk zijn vorm vinden.

Kan Brazilië zonder Vinicius Jr?

Het is een frustrerend toernooi geweest voor Brazilië – en de schorsing van Vinicius Jr voor de kwartfinales helpt niet mee.

De vijfvoudige wereldkampioenen werd op een gelijkspel gehouden door Colombia (1-1) in hun laatste groepswedstrijd en Vinicius jr. werd geschorst van hun eerste knockout-wedstrijd na het ontvangen van zijn tweede gele kaart.

Vinicius jr. is de topscorer van Brazilië op de Copa America, met twee doelpunten, terwijl Real-teamgenoot Rodrygo moeite heeft voor het doel. Dit Braziliaanse team is sterk en zou de spelers kunnen hebben om het verlies van Vinicius op te vangen, maar ze moeten worden ingezet. Arsenal-aanvaller Gabriel Martinelli zit vast op de bank.

Brazilië moet een stap vooruit zetten of het risico lopen te verliezen van een Uruguayaans team dat op alle fronten schittert.

Canada toont kracht

Dit is Canada’s debuut Copa America in de eerste reguliere editie waar teams van buiten Zuid-Amerika aan het toernooi deelnemen. Zes van de 16 teams komen uit de Confederatie van Noord-, Midden-Amerika en Caribisch Gebied Voetbal (Concacaf).

Onder leiding van een andere voormalige Leeds United trainer, Jesse Marsch, heeft Canada – dat het WK 2026 samen met de VS en Mexico zal organiseren – iets bereikt wat hun buren de VS, niet hebben gedaan namelijk de kwartfinale bereiken.

Lille-aanvaller Jonathan David is één van hun belangrijkste spelers, hoewel Canada moeite had om doelpunten te maken in de groepsfase, zorgde David voor hun enige doelpunt in een 1-0 overwinning tegen Peru. Verder verloor Canada met 2-0 van Argentinië en speelde 0-0 gelijk tegen Chili.

Zorgt Panama voor nog een verrassing ?

Panama is de verrassing van de Copa America geweest en heeft elke verwachting overtroffen in de groepsfase.

Ze versloegen de VS en Bolivia en eindigden als tweede in hun groep maar nu is er de lastige kwartfinale tegen Colombia.

Die wedstrijd winnen is misschien te veel gevraagd voor deze underdogs. Colombia, die hun groep won en gelijkspeelden tegen Brazilië, hebben Liverpool’s Luis Diaz en voormalig Real-middenvelder James Rodriguez in hun team. Crystal Palace’s Jefferson Lerma heeft een sleutelrol op het middenveld. Ze zijn een getalenteerd team en overklassen Panama op papier.

Er wordt verwacht dat Colombia wint, maar een Panamees team dat zijn critici het tegendeel heeft bewezen, zal het bereiken van de halve finales voor Colombia geen gemakkelijke opgave maken.