Ajax krijgt groen licht voor uitbreiding De Nieuwe Toekomst

Voetbalclub Ajax heeft toestemming gekregen om het trainingscomplex De Nieuwe Toekomst uit te breiden. De Bond van Volkstuinders van de Federatie van Amsterdamse Amateurtuinders had bezwaar aangetekend tegen de plannen, maar de Raad van State heeft dit beroep afgewezen.

Uitbreiding voor jeugdopleiding

Ajax wil De Toekomst verbouwen en uitbreiden om te voorkomen dat de jeugdopleiding achterblijft bij de Europese top. De club wil onder andere een extra veld toevoegen, omdat ze minder gebruik willen maken van kunstgrasvelden en grasvelden minder vaak bespeeld kunnen worden.

De Nieuwe Kern

De Nieuwe Toekomst maakt deel uit van het project ‘De Nieuwe Kern’, een gebied in het noorden van Duivendrecht. Naast de uitbreiding van het trainingscomplex, zijn er plannen voor een woonwijk met 4500 woningen en een stadspark ter grootte van het Vondelpark. De volkstuinders zijn van mening dat de stadswijk op de plek van De Toekomst had moeten komen en dat er voldoende alternatieven waren voor de uitbreiding van het trainingscomplex, zoals de omgeving van het Olympisch Stadion of Sportpark Spieringhorn.

Raad van State oordeelt

De Raad van State heeft geoordeeld dat de alternatieve locaties wel zijn onderzocht, maar niet realistisch bleken. Bovendien zou een verhuizing naar een van de voorgestelde locaties betekenen dat de huidige sportclubs daar zouden moeten vertrekken. Ook het argument dat er één bestemmingsplan had moeten zijn voor zowel het sportcomplex als de woonwijk, werd door de Raad van State verworpen. Er is niet genoeg samenhang tussen beide projecten om de gemeenteraad te verplichten ze onder één bestemmingsplan te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *