Ajax krijgt groen licht voor uitbreiding De Nieuwe Toekomst

Ajax heeft toestemming gekregen om het sportcomplex De Nieuwe Toekomst uit te breiden, ondanks bezwaren van de Bond van Volkstuinders van de Federatie van Amsterdamse Amateurtuinders. Door de uitbreiding zullen een nieuwe woonwijk en stadspark waarschijnlijk gebouwd worden op plekken waar nu volkstuinen zijn.

De club heeft al enige tijd plannen om De Toekomst te renoveren en uit te breiden om te voorkomen dat de jeugdopleiding achterblijft bij de Europese top. Er moet ook een extra veld komen, omdat Ajax minder gebruik wil maken van kunstgrasvelden en grasvelden minder vaak bespeeld kunnen worden.

De Nieuwe Kern

De Nieuwe Toekomst maakt deel uit van ‘De Nieuwe Kern’, een project voor de bouw van een gebied ten noorden van Duivendrecht, tussen het Amstel Business Park, station Duivendrecht, de Johan Cruijff Arena en de A2. Naast de uitbreiding van De Toekomst, zal er ook een woonwijk met 4500 woningen en een stadspark ter grootte van het Vondelpark worden gebouwd.

De belangenvereniging van de Volkstuinders vindt dat de stadswijk op de plek van De Toekomst had moeten komen in plaats van op de plek van de volkstuinen. Zij stellen dat er voldoende alternatieven zijn die Ajax had kunnen onderzoeken, zoals de omgeving van het Olympisch Stadion of Sportpark Spieringhorn. De tuinders zijn van mening dat zij onvoldoende betrokken zijn geweest bij de planvorming en dat zij hierdoor onevenredig worden benadeeld. Zij stellen ook dat er voor De Nieuwe Toekomst geen apart bestemmingsplan had mogen komen, maar dat het samen met de rest van De Nieuwe Kern beoordeeld had moeten worden.

‘Niet realistisch’

De Raad van State oordeelt dat de optie om naar de omgeving van het Olympisch Stadion of Spieringhorn te verhuizen wel degelijk is onderzocht, maar uiteindelijk niet realistisch bleek. Ajax zou eerst overtuigd moeten worden om zelf te verhuizen naar een plek die qua ligging en oppervlakte niet vergelijkbaar is. Bovendien zou een verhuizing naar één van de twee voorgestelde locaties ervoor zorgen dat de sportclubs die daar zitten moeten vertrekken.

Het argument dat er één bestemmingsplan had moeten zijn, wordt door de Raad van State verworpen. Volgens de rechter is er niet genoeg samenhang tussen het sportcomplex en de woonwijk om de gemeenteraad te verplichten beide projecten onder één bestemmingsplan te schuiven, ook omdat ze allebei een verschillende functie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *