Man krijgt 36 maanden cel voor geweld bij Ajax-Benfica

Een 24-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden vanwege zijn betrokkenheid bij het geweld tijdens de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Benfica in maart 2022. De man wierp onder andere een mortierbom naar de Mobiele Eenheid (ME), stewards en beveiligers, waardoor enkele ME’ers tinnitus (oorsuizen) opliepen.

De ongeregeldheden braken uit kort na een sfeeractie bij station Bijlmer Arena, toen een grote groep supporters zich naar de Zuid-ingang van de Johan Cruijff Arena begaf. De supporters forceerden de nooddeur van het stadion en gebruikten grof geweld tegen politie en stewards.

Geweld met zwaar vuurwerk en fakkels

Het geweld bestond onder meer uit het trappen en slaan tegen de nooddeur en het gooien van zwaar vuurwerk en brandende fakkels richting de ME, stewards en beveiligers die zich binnen bevonden. De veroordeelde man wierp een mortierbom naar binnen, waarvan de ontploffing tinnitus veroorzaakte bij meerdere ME’ers. Volgens de rechter hadden ook andere agenten en beveiligers ernstig gewond kunnen raken.

De rechter oordeelde dat de man een ernstige inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke integriteit en gezondheid van de slachtoffers. Bovendien heeft hij bijgedragen aan gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving, in dit geval bij voetbalwedstrijden. Vanwege het aantal slachtoffers en potentiële slachtoffers acht de rechter een straf van drie jaar op zijn plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *