Ajax strijdt voor tweede plek en miljoenen

Hoewel het pijnlijk is om te zeggen, richt Ajax zich nu echt op de tweede plek in de Eredivisie. In deze strijd staat zondag een belangrijke wedstrijd tegen nummer drie PSV op het programma. Mocht Ajax verliezen, dan zakken ze naar de derde plek, wat zou betekenen dat ze Champions League-voetbal en veel geld mislopen. Expert Erik Rezelman legt uit hoe belangrijk die tweede plek echt is.

Europese plekkenverdeling

Even een opfrisser over de verdeling van de Europese plekken: de kampioen gaat direct naar de groepsfase van de Champions League, terwijl de nummer twee naar de voorrondes van datzelfde toernooi gaat. Als Ajax de beker wint, spelen ze in de voorrondes van de Europa League. Worden ze derde, dan gebeurt dit in principe ook, tenzij PSV vierde wordt en de beker wint. In dat geval moet Ajax zelfs voorronde-wedstrijden in de Conference League gaan spelen.

Zestig miljoen op het spel

Volgens Erik Rezelman is deelname aan de Champions League cruciaal voor de begroting van Ajax. “Als ze dit mislopen, hebben ze een enorm probleem, want dat scheelt ze zestig miljoen. In plaats van 180 miljoen inkomsten zakken ze dan naar 120 miljoen inkomsten”, vertelt Rezelman. “Ajax heeft de hele begroting bedacht op Champions League-inkomsten”, vervolgt hij.

Het is dus van belang dat Ajax zondag wint om die miljoenen niet mis te lopen. Rezelman denkt hier echter anders over. “In de historie is Ajax altijd het beste geweest op het moment dat er geen geld is. Want dan worden er geen matige spelers gekocht en krijgt de jeugd steeds meer de kans”, zegt hij lachend.

Heitinga beseft belang

Ook bij winst zondag is die tweede plek nog niet definitief binnen, maar een grote stap richting het Champions League-geld kan wel worden gezet. Trainer John Heitinga beseft dit maar al te goed. “Uiteindelijk verdien je de meeste centjes in de Champions League en wij willen zo hoog mogelijk spelen. Je wil sportief gezien als speler ook op dat niveau spelen.”

Ajax en PSV treffen elkaar zondag om 14.30 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *