Marc Overmars is tweemaal benaderd voor een comeback bij Ajax

marc-overmars

Marc Overmars, de controversiële ex-technisch directeur van Ajax, is twee keer benaderd om terug te keren naar de Amsterdamse voetbalclub. Dit werd onthuld door een onderzoek van NOS Sport.

Voor het eerst praat Overmars over zijn vertrek wegens ongepast gedrag en de gebeurtenissen die daarop volgden. NOS had ook gesprekken met andere (voormalige) bestuursleden van Ajax en kreeg toegang tot bestuurlijke communicatie.

Eerste benadering voor terugkeer

Binnen vier weken na zijn vertrek in februari 2022, werd Overmars door de destijds voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax, Leen Meijaard, benaderd voor een ontmoeting.

Overmars beweert dat Meijaard hem vroeg of hij in de zomer van 2022 zou willen terugkeren. Meijaard ontkent niet dat een terugkeer ter sprake kwam tijdens hun gesprek, maar zegt: “Ik ontken dat het om een concreet voorstel ging en dat dit het doel was van ons gesprek.”

Journalist Menno de Galan had in zijn boek Ajax in Crisis al eerder aangekaart dat er snel na het vertrek van Overmars gesprekken waren over een mogelijke terugkeer. Overmars benadrukt nu dat het initiatief vanuit Ajax kwam en niet van hemzelf.

Tweede poging

Later deed ook Danny Blind een poging om Overmars terug te halen naar de Johan Cruijff Arena. Voor zijn officiële aanstelling als commissaris eind oktober, was Blind al actief bezig. Een van zijn eerste acties: Overmars benaderen als mogelijke opvolger van Sven Mislintat.

Op dat moment wachtte Overmars op een uitspraak in een disciplinaire zaak die door Ajax was aangezwengeld. Blind was hiervan op de hoogte, maar gezien de technische problemen bij de club, vond hij dat de mogelijkheid van Overmars serieus verkend moest worden, “zelfs als er maar 1 procent kans op succes is.”

Overmars wijst aanbod af

“Kijk naar de situatie waar Ajax zich in bevindt,” zegt Blind nu. “Er is eigenlijk geen directie. Het is logisch dat sommige zaken dan blijven zweven. Er is nog steeds geen technisch directeur en geen algemeen directeur. Alex Kroes begint pas op 15 maart en Jan van Halst (interim algemeen directeur, red.) weet dat zijn vertrek aanstaande is.”

Uiteindelijk weigert Overmars het aanbod. “Als ik had aangedrongen en gezegd dat ik ervoor openstond, zouden er misschien zaken in beweging zijn gekomen. Maar ik wil bij Antwerp FC blijven. Ik heb het hier erg naar mijn zin.”

Van Praag: terugkeer niet bespreekbaar

Zolang Michael van Praag voorzitter is van de raad van commissarissen bij Ajax, is een terugkeer van Marc Overmars bij de club uitgesloten. “Dat is bij ons niet bespreekbaar,” stelt Van Praag in een interview met de NOS. “Een terugkeer van Overmars bij Ajax is geen optie.”