UEFA verhoogt prijzengeld voor Europese competities

champions-league

De UEFA heeft bekendgemaakt dat het prijzengeld voor Europese competities vanaf het komende seizoen zal stijgen. Er is sprake van een significante verhoging van de financiële beloningen in de Champions League, maar ook de Europa League en de Conference League zullen een toename zien in hun prijzenpotten.

Het moment voor de Eredivisie om een extra Champions League-plek te bemachtigen, kon niet beter zijn, aangezien de beloningen voor het eerst in zes jaar tijd zullen stijgen. Tijdens zijn jaarlijkse congres vorige week, onthulde de UEFA dat deelnemende teams samen ten minste 2,46 miljard euro mogen verdelen, een stijging ten opzichte van de twee miljard euro die sinds 2018 werd uitgekeerd.

Uitgebreid Champions League-formaat

De verhoging van de prijzenpot volgt op de lancering van een uitgebreide Champions League-formaat met 36 teams en extra wedstrijdrondes. Ondanks het aanhoudende succes van deze elitecompetitie, voldeed de financiële groei van 21 procent niet aan de verwachtingen, gezien het aantal wedstrijden met 45 procent toenam, wat resulteert in een lagere opbrengst per wedstrijd.

Grens aan waardestijging uitzendrechten

Dit suggereert dat er grenzen zijn aan de stijging van de waarde van uitzendrechten, een trend die vorig jaar ook al werd waargenomen bij de verkoop van de Premier League-uitzendrechten. De UEFA heeft voor de Europa League 565 miljoen euro gereserveerd (tegenover 465 miljoen euro nu) en voor de Conference League 285 miljoen euro (nu 235 miljoen euro).

Deze week gaat het Europese clubvoetbal weer van start, met de eerste wedstrijden van de achtste finales van de Champions League op dinsdag en woensdag. De Europa League en Conference League zullen op donderdag worden hervat met een voorronde die bepaalt wie doorgaat naar de achtste finale.

Champions League Uitslagen en Stand